top of page

Het traject

Wanneer u besloten heeft dat u uw kind speltherapie of een spelobservatie wil laten volgen, kunt u zelf uw kind aanmelden. Een verwijzing vanuit de huisarts is dus niet nodig.

U kunt mogelijk vanuit de school van uw kind of uw huisarts speltherapie als advies hebben gekregen. Ook in dit geval is een verwijzing van de huisarts ook niet nodig. Zelfs niet wanneer indien u de betaling via de zorgverzekering wilt laten verlopen. Het is ook mogelijk dat u de kosten zelf vergoed. 

Op het moment dat u contact met mij opneemt, kunt u vrijblijvend langskomen voor een kennismakingsgesprek. Dit mag ook telefonisch plaatsvinden. Vanuit daar wordt er een intakegesprek ingepland. Tijdens dit gesprek ga ik met u het probleem onder woorden brengen en uw en/of uw kinds levensverhaal in kaart brengen. 

Wanneer het nodig is om informatie te verkrijgen van bijvoorbeeld school, zal ik eerst hiervoor schriftelijk toestemming van u vragen. 

Wanneer we het intakegesprek hebben doorlopen, maak ik op basis van onze afspraken een behandelovereenkomst op. Hierin staat beschreven aan welke therapiedoelen ik ga werken.

Het speltherapie proces kent verschillende fases. 

We starten in de diagnostische fase. Uw kind komt 1 keer per week voor 50 minuten bij mij in de praktijk. Ik volg uw kind in zijn of haar spel en maak observaties.  
 

Na circa 6 tot 10 observatiesessies, nodig ik u uit voor een oudergesprek. In dit gesprek kan ik u vertellen wat ik gezien heb en wat er in uw kind leeft. 
Het kan zijn dat we de therapiedoelen aanpassen en de therapie gaan starten. Maar het kan ook zijn dat u op basis van de adviezen uit dit gesprek voldoende handvatten krijgt om zelf verder te gaan. ​


Wanneer we de therapie gaan starten, komt uw kind iedere week voor 50 minuten bij mij in de praktijk. Speltherapie is maatwerk en ik stem het proces helemaal af op uw kind en zijn of haar specifieke vragen en/of problemen. 
Na ongeveer 6 a 10 spelsessies nodig ik u opnieuw uit voor een oudergesprek. Tijdens dit gesprek bespreken we de voortgang en stem ik met u af wat het vervolg van het proces gaat zijn. Zo is het ook voor u inzichtelijk wat u nog kan verwachten. Mogelijk zijn er nog therapiesessies nodig of kan ik een start maken met de afrondingsfase.

Wanneer uw kind zonder mijn hulp verder kan en de nieuwe vaardigheden in diens dagelijkse leven kan toepassen, ga ik met uw kind het speltherapie proces afronden. De afrondingsfase is belangrijk voor uw kind omdat binnen de spelkamer verschillende (moeilijke) onderwerpen aan bod zijn gekomen. Een passend afscheid van mij en de spelkamer is belangrijk zodat uw kind deze periode krachtig kan afsluiten.
Ik geef uw kind een passend aandenken mee. Dit aandenken staat symbool voor het proces wat uw kind in de spelkamer heeft doorgemaakt en wat het is, wordt afgestemd op uw kind. Het kan zijn dat ik het aandenken voor uw kind maak of samen met uw kind in de spelkamer knutsel. 

Voor contact mogelijkheden, klik op de button.

bottom of page